Cellulitis - Celulitihttps://en.wikipedia.org/wiki/Cellulitis
Celuliti (Cellulitis) është një infeksion bakterial që përfshin shtresat e brendshme të lëkurës. Si shenja dhe simptoma, një zonë e dhimbshme e skuqjes rritet në madhësi gjatë disa ditëve. Kufijtë e zonës së skuqjes në përgjithësi nuk janë të përcaktuara mirë dhe lëkura mund të jetë e fryrë. Zona e infeksionit është zakonisht e dhimbshme. Personi mund të ketë ethe dhe miagji.

Këmbët dhe fytyra janë vendet më të zakonshme të përfshira. Faktorët e rrezikut përfshijnë obezitetin, ënjtjen e këmbëve dhe moshën e vjetër. Bakteret që përfshihen më shpesh janë streptokokët dhe Staphylococcus aureus.

Trajtimi zakonisht bëhet me antibiotikë të marrë nga goja, si cefaleksina, amoksicilina ose kloksacilina. Rreth 95% e njerëzve janë më mirë pas 7 deri në 10 ditë trajtimi. Ata me diabet, megjithatë, shpesh kanë rezultate më të këqija.

Celuliti është një çrregullim i zakonshëm dhe në Mbretërinë e Bashkuar, celuliti ishte shkaku i 1.6% të shtrimeve në spital. Celuliti në vitin 2015 rezultoi në rreth 16,900 vdekje në mbarë botën.

Trajtimi - Barna OTC
Celuliti i avancuar kërkon trajtim me antibiotikë të përshkruar vetëm nga një mjek. Nëse lezioni përparon me shpejtësi dhe shoqërohet me ethe dhe të dridhura, këshillohet të shkoni sa më shpejt te mjeku.
Aplikimi i një vaji antibiotik pa recetë në lezione të hershme mund të ndihmojë. Nëse pomada aplikohet shumë hollë, mund të mos funksionojë fare.
#Polysporin
#Bacitracin
#Betadine

Përdorni qetësues dhimbjesh OTC si acetaminofeni për të lehtësuar dhimbjen.
#Ibuprofen
#Naproxen
#Acetaminophen

Mbani këmbët të pastra dhe trajtoni këmbët e atletit sepse këmba e atletit rrit rrezikun e celulitit.

Treatment
#First-generation cephalosporins (e.g. Cefradine)
#Bacterial culture
#Third-generation cephalosporins (e.g. Cefditoren Pivoxil)
 • Këmba është vend i zakonshëm për Celuliti (Cellulitis).
 • Rast tipik
 • Celuliti (Cellulitis) ― faza e shërimit
 • Celuliti në këmbën e majtë. Nëse përhapet gjerësisht, mund të ketë temperaturë të lartë, duke çuar në goditje septike kërcënuese për jetën.
 • Kur lezioni përmirësohet, mund të shfaqet hiperpigmentim post-inflamator.
 • Mund të shkaktohet nga një plagë në pëllëmbë.
 • Rast tipik
 • Nëse një njollë eritematoze e butë përhapet shpejt, duhet të dyshohet Celuliti (Cellulitis).
 • Ndërsa Celuliti (Cellulitis) përmirësohet, qelizat e vdekura të lëkurës mund të zhvishen dhe mund të kruhet.
 • Shumica Celuliti (Cellulitis) shoqërohet me ënjtje dhe eritemë në zonën përreth. Megjithatë, në këtë rast të jashtëzakonshëm ku nuk ka eritemë përreth, duhet të dyshohet edhe për karcinoma skuamoze.
 • Rast tipik
 • Faza e shërimit.
References Cellulitis 31747177 
NIH
Cellulitis është një infeksion i zakonshëm bakterial i lëkurës. Ai prek mbi 14 milionë njerëz çdo vit në Shtetet e Bashkuara. Ajo çon në rreth 3. 7 miliardë dollarë kosto të kujdesit ambulator dhe 650,000 shtrime në spital çdo vit. Në mënyrë tipike, cellulitis shfaqet si një zonë e ngrohtë dhe e kuqe në lëkurë me ënjtje dhe butësi. Shkaktohet nga një infeksion i papritur bakterial që shkakton inflamacion në shtresat e thella të lëkurës dhe në indet e afërta. Nuk ka absces apo qelb me këtë infeksion. Streptokokët beta-hemolitikë, veçanërisht streptokoku i grupit A (Streptococcus pyogenes) , janë fajtorët e zakonshëm, të ndjekur nga methicillin-sensitive Staphylococcus aureus.
Cellulitis is a common bacterial skin infection, with over 14 million cases occurring in the United States annually. It accounts for approximately 3.7 billion dollars in ambulatory care costs and 650000 hospitalizations annually. Cellulitis typically presents as a poorly demarcated, warm, erythematous area with associated edema and tenderness to palpation. It is an acute bacterial infection causing inflammation of the deep dermis and surrounding subcutaneous tissue. The infection is without an abscess or purulent discharge. Beta-hemolytic streptococci typically cause cellulitis, generally group A streptococcus (i.e., Streptococcus pyogenes), followed by methicillin-sensitive Staphylococcus aureus. Patients who are immunocompromised, colonized with methicillin-resistant Staphylococcus aureus, bitten by animals, or have comorbidities such as diabetes mellitus may become infected with other bacteria.
 Cellulitis: current insights into pathophysiology and clinical management 29219814
Cellulitis është një infeksion bakterial i lëkurës dhe indeve të buta. Ndodh kur ka probleme me pengesën mbrojtëse të lëkurës, sistemin imunitar ose qarkullimin e gjakut. Diabeti, obeziteti dhe mosha e vjetër rrisin shanset për cellulitis duke prekur këto zona. Ne gjithashtu shikojmë gjetjet e fundit për diagnostikimin e cellulitis , duke theksuar rëndësinë e diagnozës së saktë pasi kushtet si pamjaftueshmëria venoze, ekzema, tromboza e venave të thella dhe përdhes shpesh ngatërrohen me celulitin. Antibiotikët e përdorur për të trajtuar cellulitis janë zgjedhur me kujdes për të synuar bakteret e zakonshme pa inkurajuar rezistencën ndaj antibiotikëve. Ne gjithashtu flasim për antibiotikë të rinj të miratuar për cellulitis. Cellulitis shpesh kthehet për shkak të faktorëve të rrezikut të vazhdueshëm dhe dëmtimit të sistemit limfatik. .
Cellulitis is a bacterial infection of the skin and soft tissues. It happens when there are issues with the skin's protective barrier, the immune system, or blood circulation. Diabetes, obesity, and old age increase the chances of cellulitis by affecting these areas. We also look at recent findings on diagnosing cellulitis, highlighting the importance of accurate diagnosis since conditions like venous insufficiency, eczema, deep vein thrombosis, and gout are often confused with cellulitis. Antibiotics used to treat cellulitis are chosen carefully to target common bacteria without encouraging antibiotic resistance. We also talk about new antibiotics approved for cellulitis. Cellulitis often comes back because of ongoing risk factors and damage to the lymphatic system..
 Current Treatment Options for Acute Skin and Skin-structure Infections 30957166 
NIH
Shumë njerëz shkojnë në spitale ose dhoma urgjence për infeksione të papritura bakteriale të lëkurës. Staphylococcus aureus është mikrobi kryesor që shkakton këto infeksione dhe po bëhet më i vështirë për t'u trajtuar sepse disa shtame janë rezistente ndaj antibiotikëve të zakonshëm.
Acute bacterial skin and skin-structure infections are a common reason for seeking care at acute healthcare facilities, including emergency departments. Staphylococcus aureus is the most common organism associated with these infections, and the emergence of community-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) has represented a considerable challenge in their treatment.
 Prevalence and Therapies of Antibiotic-Resistance in Staphylococcus aureus 32257966 
NIH
Staphylococcus aureus mund të ndahet në dy lloje bazuar në përgjigjen e tyre ndaj antibiotikëve: methicillin-sensitive Staphylococcus aureus (MSSA) and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) . Gjatë dekadave të fundit, për shkak të evolucionit bakterial dhe përdorimit të tepërt të antibiotikëve, rezistenca e S. Aureus ndaj barnave ka qenë në rritje, duke çuar në një rritje globale të shkallës së infeksionit MRSA.
According to the sensitivity to antibiotic drugs, S. aureus can be divided into methicillin-sensitive Staphylococcus aureus (MSSA) and methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA). In recent decades, due to the evolution of bacteria and the abuse of antibiotics, the drug resistance of S. aureus has gradually increased, the infection rate of MRSA has increased worldwide.
 Treatment of severe skin and soft tissue infections: a review 29278528 
NIH
To review the salient features of the management of severe skin and soft tissue infections (SSTIs), including toxic shock syndrome, myonecrosis/gas gangrene, and necrotizing fasciitis.