Lichen simplex chronicushttps://en.wikipedia.org/wiki/Lichen_simplex_chronicus
Lichen simplex chronicus është lëkurë e trashë në formë lëkure me shenja të ekzagjeruara të lëkurës të shkaktuara nga kruarja e papritur dhe fërkimi dhe gërvishtja e tepërt. Në përgjithësi rezulton në papula të vogla, njolla, gërvishtje dhe shkallë. Vendet më të zakonshme të lichen simplex chronicus janë anët e qafës, skalpi i kokës, kyçet e këmbës, vulva, pubis, skrotumi dhe anët ekstensore të parakrahëve. Lëkura mund të trashet dhe hiperpigmentohet (= lichenifikohet) si rezultat i drejtpërdrejtë i ekskorimit kronik.

Kjo gjendje alergjike kronike zhvillohet gradualisht. Për të prekurit, kruarja bëhet zakon. Njerëzit me lichen simplex chronicus raportojnë pruritus, i ndjekur nga kruarje të pakontrollueshme të të njëjtit rajon të trupit, tepër.

Trajtimi - Barna OTC
Larja e zonës së lezionit me sapun nuk ndihmon aspak dhe mund ta përkeqësojë atë.

Pomada steroide OTC mund të mos funksionojë për fuqinë e ulët. Mund të duhet të aplikohet për 1 javë ose më shumë për t'u përmirësuar.
#Hydrocortisone ointment

Antihistamine OTC. Cetirizina ose levocetirizina janë më efektive se fexofenadina, por ju bëjnë të përgjumur.
#Cetirizine [Zytec]
#LevoCetirizine [Xyzal]
  • Lichen simplex chronicus është një sëmundje e zakonshme. Nëse keni lezione të trasha të pllakave që kruhen për një kohë të gjatë në këmbë, ky çrregullim mund të konsiderohet.
  • Nëse ekzema vazhdon për një kohë të gjatë, lëkura trashet dhe pigmentohet.
References Lichen Simplex Chronicus Itch: An Update 36250769 
NIH
Lichen Simplex Chronicus (LSC) është një gjendje e lëkurës ku zona të caktuara bëhen të trasha dhe kruhet, shpesh me gërvishtje në majë. Këto zona mund të ndryshojnë ngjyrën, duke filluar nga rozë në kafe të errët. Ndonjëherë, ato mund të bëhen më të lehta në mes me një skaj më të errët me kalimin e kohës. Ndryshe nga një gjendje tjetër kruajtjeje e quajtur prurigo nodularis (PN) , e cila shfaqet si gunga të përhapura në pjesë të ndryshme të trupit, LSC tenton të kufizohet në pika specifike ose vetëm në disa zona. Edhe pse LSC nganjëherë quhet neurodermatit, i cili përfshin kushte të tjera kruajtjeje afatgjatë.
LSC is a localized skin disorder clinically characterized by lichenified plaques of skin often accompanied by overlying excoriations. These plaques can become discoloured, with varying shades of erythema ranging from pink to dark brown. Over a longer course, it may transform into a hypopigmented plaque with a darker border. They are localized to specific areas of the body as one or a few plaques. This is in contrast to prurigo nodularis (PN), another chronic pruritic condition, which is frequently more broadly distributed across multiple regions of the body as nodules. While LSC may sometimes be referred to as a neurodermatitis, which encompasses other chronic itchy conditions.
 Lichen Simplex Chronicus 29763167 
NIH
Lichen simplex chronicus është një lloj neurodermatiti kronik ku lëkura bëhet e thatë, e copëtuar dhe e trashë. Kjo ndodh për shkak të kruarjeve të shpeshta ose fërkimit të lëkurës në një zonë, duke çuar në trashje të shtresës së jashtme të lëkurës.
Lichen simplex chronicus is defined as a common form of chronic neurodermatitis that presents as dry, patchy areas of skin that are scaly and thick. The hypertrophic epidermis generally seen is typically the result of habitual scratching or rubbing of a specific area of the skin.