Melasma - Melazmahttps://en.wikipedia.org/wiki/Melasma
Melazma (Melasma) është një ngjyrë e nxirë ose e errët e lëkurës së fytyrës. Melasma mendohet se shkaktohet nga ekspozimi në diell, predispozita gjenetike, ndryshimet hormonale dhe acarimi i lëkurës. Megjithëse mund të prekë këdo, është veçanërisht e zakonshme tek gratë, veçanërisht gratë shtatzëna dhe ato që marrin kontraceptivë ose medikamente të terapisë zëvendësuese të hormoneve.

Melasma nuk mund të zgjidhet me trajtim lazer për një periudhë të caktuar kohore, pasi është një sëmundje në të cilën prodhohet vazhdimisht pigment. Acidi tranksenemik ndihmon në përmirësimin e zvogëlimit të pigmentimit.

Mjekimi
Në disa vende (p.sh. Japoni, Kore), acidi tranexamik oral është i disponueshëm pa recetë dhe është efektiv. Kremi melasma me acid tranexamik dhe acid azelaik mund të jetë pjesërisht i dobishëm.
Hidrokinoni mund të përdoret lokalisht për trajtimin e hiperpigmentimit, por FDA ndaloi produktet OTC që përmbajnë hidrokinon që nga viti 2020.
#Tranexamic acid [TRANSINO]

#Laser toning technique (low fluence QS1064 laser)
#Triluma
 • Është një gjendje e zakonshme e vërejtur tek gratë aziatike në fillim të të 40-tave. Lezioni i rrethuar në foto është më afër lentigos sesa melasmës.
  References Efficacy and Safety of Tranexamic Acid in Melasma: A Meta-analysis and Systematic Review 28374042
  Tranexamic acid is a novel treatment option for melasma; however, there is no consensus on its use. This systematic review searched major databases for relevant publications to March 2016. Eleven studies with 667 participants were included. Pooled data from tranexamic acid-only observational studies with pre- and post-treatment Melasma Area and Severity Index (MASI) showed a decrease of 1.60 in MASI after treat?ment with tranexamic acid. The addition of tranexamic acid to routine treatment modalities resulted in a further decrease in MASI of 0.94. These results support the efficacy and safety of tranexamic acid, either alone or as an adjuvant to routine treatment modalities for melasma.
   The Low-Fluence Q-Switched Nd:YAG Laser Treatment for Melasma: A Systematic Review 35888655 
  NIH
  Kohët e fundit, lazeri low-fluence Q-switched Nd:YAG (LFQSNY) është bërë i njohur për trajtimin e melasmës, veçanërisht në Azi. Përmbledhja e studimeve të ndryshme ishte sfiduese, por LFQSNY duket përgjithësisht efektive dhe e sigurt për melasmën në krahasim me terapitë tradicionale. Megjithatë, disa raste të hipopigmentimit me lara-lara janë raportuar si një efekt anësor i LFQSNY, ndoshta për shkak të energjisë së lartë lazer. Përdorimi agresiv i LFQSNY gjithashtu mund të çojë në hiperpigmentim nga inflamacioni, veçanërisht në tonet më të errëta të lëkurës.
  Recently, the low-fluence Q-switched Nd:YAG laser (LFQSNY) has been widely used for treating melasma, especially in Asia. It was hard to summarize the heterogenous studies, but LFQSNY appeared to be a generally effective and safe treatment for melasma considering the results of previous conventional therapies. However, mottled hypopigmentation has been occasionally reported to develop and persist as an adverse event of LFQSNY, which may be associated with the high accumulated laser energy. When used aggressively, even LFQSNY can induce hyperpigmentation via unwanted inflammation, especially in darker skin.
   Pigmentation Disorders: Diagnosis and Management 29431372
  Problemet e pigmentimit shpesh gjenden në kujdesin parësor. Llojet e zakonshme të çrregullimeve të hiperpigmentimit përfshijnë post-inflammatory hyperpigmentation, melasma, sunspots, freckles, and café au lait spots.
  Pigmentation problems are often found in primary care. Common types of hyperpigmentation disorders include post-inflammatory hyperpigmentation, melasma, sunspots, freckles, café au lait spots.