Tinea facieihttps://en.wikipedia.org/wiki/Tinea_faciei
Tinea faciei është një infeksion mykotik i lëkurës së fytyrës. Në përgjithësi shfaqet si një skuqje e kuqe pa dhimbje me gunga të vogla dhe një buzë të ngritur që duket se rritet nga jashtë, zakonisht mbi vetullat ose njërën anë të fytyrës. Mund të ndjehet i lagësht ose të ketë disa kore dhe qimet e sipërme mund të bien lehtësisht. Mund të ketë një kruajtje të lehtë.

Trajtimi - Barna OTC
* Pomadë antimykotike OTC
#Ketoconazole
#Clotrimazole
#Miconazole
#Terbinafine
#Butenafine [Lotrimin]
#Tolnaftate
  • Tiparet karakteristike të infeksionit përfshijnë eritemën dhe luspat me formë unazore, siç shihet në zonën e treguar nga shigjeta.
  • Infeksioni karakterizohet nga një buzë pak e ngritur dhe shkaktohet nga një kërpudhat.
  • Ndonjëherë diagnostikohet gabimisht si ekzemë dhe mund të përkeqësohet nga aplikimi i pomadës steroide.
References Diagnosis and management of tinea infections 25403034
Tek fëmijët para pubertetit, infeksionet e zakonshme janë kërpudhat në trup dhe në lëkurën e kokës, ndërsa adoleshentët dhe të rriturit shpesh vuajnë nga këmba e atletit, kruarja dhe myku i thonjve (onikomikoza) .
In prepubertal kids, the usual infections are ringworm on the body and scalp, while teenagers and adults often get athlete's foot, jock itch, and nail fungus (onychomycosis).